Négy keréken az új világ felé

Nincs olyan sofőr a világon, akinek ne jutna eszébe időnként, hogy milyen jó lenne lecserélni a kocsiját egy kisebbre, nagyobbra, korszerűbbre, fiatalabbra, aztán pedig meggyőzzük magunkat, hogy drága a csere, körülményes az eredetvizsga, az átíratás, ha az ember használt autót vesz, ott lehetnek rejtett hibák, és szépen meggyőzzük magunkat, hogy nem is kell nekünk másik kocsi, tökéletes az, ami éppen van. Pontosan ezt csináltam én is éveken keresztül, és végül mindig ott kötöttem ki, hogy a 2002-es évjáratú Renault tökéletesen kiszolgál minket.

Lássuk a tényeket, egy átlagos házaspárpár vagyunk, gyerek nélkül, szeretünk utazni, de a városban is gyakran autózunk, fontos az alacsony fogyasztás, a megbízhatóság, alacsony fenntartási költség, semmi sem indokolja, hogy lecseréljük a kocsit. Pontosabban semmi sem indokolta volna, hogyha nem hoztunk volna meg egy fontos döntést a párommal, mégpedig hogy külföldön próbálunk szerencsét. Sokat tipródtunk, sokat számoltunk utána, osztottunk, szoroztunk, de végül úgy döntöttünk, megpróbáljuk, nincs veszíteni valónk, a Tiroli Álláskereső már intézi, hogy Ausztriában állást találjunk, és ott folytassuk. Fontos szempont volt, hogy közösen, együtt tudjunk elhelyezkedni, illetve mindketten alapszinten beszéljük a németet, ez ne okozzon gondot. A pályáztató cég munkatársai nagyon kedvesek és profik, mindkettőnknek segítettek németül önéletrajzot, motivációs levelet írni, valamint kaptunk egy kérdéssort, ahol az interjún felmerülő leggyakoribb kérdések vannak összegyűjtve. A telefonos próbainterjú után villámgyorsan beindultak az események, levelek százai vannak a postaládánkban, és naponta legalább egyszer csörög a telefon. Nem gondoltuk, hogy ez ilyen gördülékenyen megy, vagy egyszerűen csak nem vagyunk hozzászokva hogy itthon BÁRMI gördülékeny, mindenesetre egyre égetőbbé vált lecserélni a Renault-t.

Mivel teljesen megváltozik az életünk, változnak az igényeink is, mindenképpen egy fiatalabb kocsit szeretnénk, kisebbet, mint a Renault, és valamivel alacsonyabb fogyasztásút. Sokat nézelődtünk a neten, és nagyon sok az egymásnak ellentmondó információ, az ismerősök közül meg nem sokan mentek külföldre dolgozni autóval. Már teljesen kezdtünk elveszni a rengeteg információban, végül egy használtautó kereskedésben találtunk egy eladót, aki szintén dolgozott szezonmunkán Tirolban, végül azon kaptuk magunkat, már régen nem a kocsi váltás a téma, hanem egyfajta élménybeszámolóba csapott át a beszélgetés. Károly majdnem 3 évig kint dolgozott egy szállodában londinerként, nagyon szerette az ottani pörgést, ott tanult meg rendesen németül, kapott szállást, ellátást, végül hazajött, vett egy házat és családot alapított, később megnyitotta a kereskedését. Kérdeztük, mire érdemes figyelni, azt mondta, sok ismerősét becsapták kamu ügynökségek, akik ausztriai munkát ígértek, felvették a közvetítői díjat és végül semmi nem lett belőle, aki nyelvtudás nélküli lehetőséget reklámoz, majdnem biztosan csak lehúz.

Szöget is ütött a fejemben egy gondolat, rejtett számról felhívtam a Tiroli ügynökséget, más néven mutatkoztam be, és segítséget kértem Ausztriában elhelyezkedni nyelvtudás nélkül. Az ügyintéző hölgy kedvesen, de határozottan elutasított, ők kizárólag a német nyelv tesztelése után fogadnak pályázatot, mivel a kinti megbízóval tudni kell személyesen kommunikálni. Szimpatikus az ügynökség hozzáállása, nem árulnak zsákbamacskát!

Már csak azért is fontos hogy az ember megértesse magát az adott ország nyelvén, mert ha bármi probléma akad – például lerobban az autó, baleset történik – segítséget kell hívni, és ehhez bizony nem elég az a pár mondat, amit a filmekből meg lehet tanulni. Jelenleg Skype-on veszünk nyelvórákat, kifejezetten külföldi munkára szakosodott nyelvtanártól, és azt kell, hogy mondjam nagyon jól haladunk.

Idő közben az is felmerült, ha nagyobb autót veszünk, telekocsizással a hazajárás költségét is vissza tudnánk hozni, de hamar elvetettük, mivel nem tervezünk sűrűn hazalátogatni, a nagyobb autó pedig nyilván több fenntartási költséggel jár. A kiköltözés kapcsán is felmerült, mennyi holmira lesz szükségünk, esetleg bútort kell-e magunkkal vinni, kell-e költöztetőt bérelni, de az ügynökség arról tájékoztatott, a szállodás biztosítanak teljesen felszerelt szobákat, így a személyes holmin kívül mást nem kell csomagolni. Akár egy hosszabb nyaralás, néhány bőrönd, és meg is vagyunk, semmiféle extra felszerelést nem kér a munkáltató.

Annyira sok szempontot kell figyelembe venni, összességében még mindig nem vagyunk előrébb autó-kérdésben, jelenleg valószínű, hogy hamarabb lesz tiroli állásunk, mint új autónk. Ugyanitt 2002-es Renault Megane eladó. J