Milyen az ideális utazótáska?

Sokat autózok és előszeretettel írok az élményeimről is. Mivel már van tapasztaltom a négykerekű életmódban, a barátaim sokszor fordulnak hozzám tanácsért, ha valamilyen ezzel kapcsolatos döntés előtt állnak. Szilvi barátnőm egy kicsit meglepett, amikor azt kérte tőlem, hogy segítsek neki utazótáskát választani, de hátha vannak még páran, akiknek ez komoly dilemmát okoz. Összeszedtem egy kicsit a gondolataimat.

Az én utazótáskám

A valaha a általam birtokolt legjobb utazótáska egy táska webshopból származik. Ha meggondolom, annak idején én is alaposan mérlegeltem, hogy megvegyem-e, vagy sem. Az autózáshoz, meg úgy egyáltalán minden utazáshoz szívesebben használok keményfalú bőröndöt, mint hagyományos, textil modellt. Ezeket a táskák sokkal jobban védik az ember holmiját nem nyomódnak össze, be és ki is csak ritkán folyik belőlük valami, ezáltal sokkal stresszmentesebb az utazás.

Csakhogy, ha az ember nem szeretne megszakadni, mindenképpen gurulós darabot érdemes választani. Ezeknél pedig nem szabad kompromisszumot kötni. Olcsó húsnak híg a leve – ha nem a legjobb minőségű bőröndöt vásároljuk, akkor hamar véget érhet az örömünk, a kerék ugyanis szinte biztos, hogy eltörik.

Mivel egy jó bőrönd ára igencsak borsos tud lenni, ezért kénytelen voltam olyan helyet választani, ami 100%-ig megbízható. Ahonnan én rendeltem, a fenti helyről, ott garanciát adnak a termékre és ha valami nem jó vele, ha nem tetszik a színe, a formája a mérete, 30 napon belül visszavásárolják, nem kérdeznek semmit. Sőt, ha bizonyos összeghatár fölött ingyen, futárral visszaküldhetem a rendelést. Aki nagyobb értékű táskát vesz, annak javaslom, hogy mindenképpen figyeljen a gyártói garanciára is.

Mire érdemes még figyelni?

Az utazótáska méretét leginkább az határozza meg, hogy mire szeretnénk használni azt. Én az autóba egy két-három napos útra általában csak egy kis kabinbőröndöt teszek, a nagy táskát csak nyaraláskor használom, vagy ha valahová nagyobb dolgokat kell szállítani. Amikor megvettem a táskát, ellenőriztem, hogy megfelel-e a légitársaságok szabályzatának – így repüléskor sincsen gond vele. Ha valaki sokat utazik, szerintem érdemes erre a lehetőségre is felkészülni.

Csak a hatalmas bőrönd az utazótáska?

Fentebb már írtam, hogy én szinte csak a nyaraláshoz viszem magammal a klasszikus, óriási bőröndömet, ha csak néhány napra utazom el, akkor a kabinbőröndöt szoktam magammal vinni. Ha viszont tényleg csak ott éjszakázom valahol, van egy kisebb, klasszikus, füles utazótáskám is: ez azért nagyon praktikus, mert könnyen elfér a csomagtérben de akár a hátsó ülésen is, csak kiveszem az autóból és készen vagyok. Ennek a táskának is története van, a fent említett webshopban rendeltem a feleségemnek egy kozmetikai táskát, de anyósom vásárolt neki egy ugyanolyat. A csomagcsere programnak köszönhetően ez enyémet visszaküldtük és abban maradtunk, inkább én is kapok egy félig piperetáskaként, félig utazótáskaként szolgáló darabot. Ez egy elég elegáns megoldás. Egy aktatáskát szoktam magammal vinni – abba mehetnek a munkámhoz szükséges dolgok, az utazótáska pedig elnyeli a váltás ruhát és az egyéb piperéket.

A kemény falú bőröndök legnagyobb előnye a kocsiban, hogy megvédik a bennük szállított dolgokat, kompaktak és viszonylag jól pakolhatókkal. Egy kisebb utazótáska viszont tökéletes, ha épp csak bedobnánk a legszükségesebbeket a kocsiba.

A legfontosabb tanács

Igazából teljesen mindegy, hogy az autózáshoz milyen táskát választunk, mert a lényeg csupán annyi, hogy beférjen a csomagtérbe. Szerintem nem érdemes külön autós táskát fenntartanunk, inkább érdemes megfigyelni, milyenek a szokásaink, mennyi holmival tudunk kényelmesen elindulni és mennyien ülünk az autóban, vagyis hogyan tudjuk kihasználni a lehető leggazdaságosabban a rendelkezésre álló helyet.

Én ahelyett, hogy sokat válogatnánk, azt mondanám, ruházzunk be egy jó minőségű és tartós táskára, ha ez megvan akkor úgyis kialakulnak majd a szokásaink, és ha sokat utazunk, minden automatikusan megy majd. A bőröndön nem érdemes spórolni, ezért jó, ha a megfelelő helyről szerezük be a dolgokat. Erre például a fent említett webáruház is kiválóan alkalmas lehet.