Klímás fűtés, nem csak a kocsiban

Pár hete nem gondoltam volna, hogy a klíma fűtésre is használható.  Pedig gondolhattam volna, mivel a kocsiban is a klíma fűt, és méghozzá milyen jól! Persze, teljesen más a két dolog, máshogyan fűtünk otthon, és máshogyan fűtünk a kocsiban. Pedig kiderült, hogy ez a kettő már sokkal közelebb áll egymáshoz, mint eleinte gondoltam volna.
Kevés jobb dolog van télen, mint az irodától/ lakástól a kocsiig megtett fagyos út után behuppanunk az autóba, és feltekerjük a klímát. Percek alatt az egész autó belseje átmelegszik, és mi a meleg autóban szelhetjük az utakat.

Ezzel szemben otthon mindig ment a fagyoskodás. Hiába megy a fűtés, nem 5 perc, mire az egész lakást átmelegíti, és az sem 5 perc, amíg bekapcsolja az ember. Hosszadalmas, és bonyolult procedúra minden alkalommal beüzemelni a kazánt, a radiátorokat a megfelelő hőfokra csavargatni, aztán imádkozni, hogy amíg nem vagyunk otthon, senki nem nyúljon hozzá, és ne tekergesse el újra. Ezzel szemben az autó sokkal egyszerűbb. Bemelegszik a motor, aztán bemelegszik az utastér is, és máris élvezhető az utazás a leghidegebb téli napon is.

Persze figyelni kell rá az autóban, hogy ne legyen túl meleg. A balesetek nagy hányada azért történik, mert az emberek elalszanak vezetés közben, és nem irányítják járműveiket. A kellemes meleg az utastérben pedig hozzájárul, hogy az amúgy is fáradt ember csak még jobban fáradt legyen, és végül álomra szenderüljön a volán mögött, ezzel a saját, és mások életét is kockáztatva. Ezért nem szabad, hogy túlságosan magasra tekerjük a fűtést az autóban.

Annak ellenére, hogy az autóban veszélyes a túlzott meleg, otthon ki ne akarna egy kellemes hőmérsékletű lakásba hazatérni, levenni a meleg kabátot, a sapkát, a sálat, és átfagyott tagjait megmelengetni a meleg lakásban. Nos, én pont erre vágyom a téli éjszakákon a munkából hazaérve. De legtöbbször a lakás hűvös, takarékossági szempontokat szem előtt tartva ugyanis nem szoktam bekapcsolni nappal a fűtést, ha senki nincs otthon, és hiába időzítem, hogy üzemeljen, mire hazaérek, olyankor rendszerint még mindig nagyon hideg van, a radiátoroknak nem sikerül átmelegíteniük az otthon levegőjét.

Ilyen esetekre találták fel azt a klímát, amivel fűteni is lehet. Persze vannak olyanok, amelyek önmagukban is képesek felfűteni az egész lakást, én sokkal inkább vágyom egy olyanra, ami csak kiegészítő fűtésre alkalmas.  Amelyik klíma fűtésre is használható, az autóba szerelt klímához hasonlóan működik. Hűt, és fűt egyszerre. -15°C-ig képes fűteni, és tökéletes támogatást nyújt az amúgy is használatos fűtőtestek mellé, amíg át nem melegednek teljesen a radiátorok, addig felfűti a szobát a kifújt meleg levegővel, és addig sem kell fagyoskodnom. Rövid idő alatt képes felfűteni a lakást, energiatakarékos, és akár spórolhat is vele az ember, elegendő csak akkor bekapcsolni a rendes fűtést, ha hazaérünk, és amíg átmelegednek a radiátorok, tökéletesen elegendő a kiegészítő fűtésre alkalmas klíma is.  Ráadásul az az előnye is megvan, hogy nem csak télen, hanem nyáron is használható, fűt és hűt egyaránt, így nem csak télen, de nyáron is élvezhetjük a lakásban az ideális hőmérsékletet, ahogyan azt csak szeretett személyautóink esetében élvezhetjük.

Persze kissé alaposabban körbejártam a témát, mielőtt nekikezdtem a konkrétabb tervezésnek.  Nagyrészt innen szedtem az információkat, itt tájékozódtam a lehetőségeimről és az aktuális árakról, majd a spórolt pénzemet kivételesen nem az autó csinosítgatására, hanem egy fűtésre alkalmas klíma beszerzésére fordítottam. Persze nem arról volt szó, hogy teljes hozzá nem értőként bebattyogtam a boltba, kihoztam a klímát és otthon feleszkábáltam a falra, hanem a szakemberekre bíztam a feladatot. Még arról is tájékoztattak, hogy egyébként erre a klímára tudok az áramszolgáltatómtól némi kedvezményt is igényelni. Ennek az akciónak még nem néztem utána, de ami késik, nem múlik.

Első körben a hálószobába és a nappaliba szereltettem fel a klímákat, a működésük függvényében talán majd máshova is szereltetek, de egyelőre ennyi elég.

Most már délután a meleg kocsiból kiszállva nem okoz akkora csalódást a hideg lakás, mire leveszem a ruháimat és becipelem a bevásárlást, ugyanolyan meleg van odabent is, mint amilyen a kocsiban volt.