Kemény munka és egy adag szerencse eredménye a siker

Több dolognak is köszönhetem a sikeremet: például annak, hogy érdeklődőm és könnyen felfogom a műszaki dolgokat; türelmes vagyok; szeretem megosztani a gondolataimat másokkal; szeretek segíteni az embereknek; és imádom az autókat. Amikor elvégeztem az iskolát, viszonylag magas jegyekkel és több díjnyertes anyanyelvi vetélkedővel és néhány fizika versennyel, a szüleim igencsak meglepődtek, hogy autószerelőnek készülök. A tanfolyamot nagyon szerettem és jól éreztem magam ott, de amikor kezdőként elkezdtem dolgozni, rájöttem, hogy mégiscsak hiányzik nekem innen valami. Ekkor találtam ki, hogy elkezdem vezetni ezt a blogot az autókról. És mivel ismeritek, tudjátok hogy ez egy nagyon csapongó blog, rengeteg témával, ami az autókhoz kötődik: autóvásárlás, autó tisztán tartása, karbantartása, hivatalos ügyeinek intézése, vagy csak simán újonnan piacra dobott autók bemutatása. Sőt, néha még autós versenyekről is írtam már nektek. Ez adott igazán lendületet az életemnek, ti meg valamiért imádtatok olvasni engem, és néhány év alatt hatalmas követőbázisom lett.

Ez alatt az idő alatt sokat figyeltem arra is, hogy mi miről beszéltek, nektek mik a kérdéseitek, akár a blogon keresztül, akár a való életben, ha a műhelyben találkoztam veletek. A visszajelzéseitek és igényeitek alapján pedig eldöntöttem, hogy új terepre lépek. Elindítok egy saját autószerelő műhelyt, amelyhez autómosó és egy kis kávézó is tartozik. Tudjátok, nagyon fontos dolog az, hogy a vendégeim (akik ti vagytok) jól szórakozzanak, amíg rám várnak. Tudom, hogy elég távolról közelítettem meg a témát, de ebben a bejegyzéseben most kivételesen nem autókról szeretnék mesélni nektek, hanem arról, hogy hogyan készült el az én autószerelő- és karbantartó komplexumom.

Először is, elég nagy kölcsönt kellett felvennem a banktól, ami miatt nagyon izgultam is. Viszonylag könnyen megkaptam, mert a szüleim biztosítéknak beáldozták az otthonunkat (ekkor már mindketten hittek bennem és az álmaimban). Aztán el kezdtem kitalálni a részleteket. Olyan nagy mázlista voltam, hogy pont ebben az időszakban álltak munkába több, frissen egyetemi diplomával rendelkező osztálytársaim is, akik segíteni tudtak nekem: egy építész, egy belső építész és egy közjegyző. Persze, sok munkát a főnökeik csinálták és nem ők, de így is legalább egyből volt, akihez forduljak.

Két hatalmas épületet terveztünk egy elég méretes telekre, amit sikerült egy nagyon forgalmas út szélén megvásárolnom. Közepre készítettük pedig el a kávézót is, ami akárcsak a műhely és az autómosó, nonstop üzemel.

A legtöbb gondot a három közül a kávézó okozta. Műhelyben és autómosóban már sokszor jártam, tudtam, hogy mi kell oda, de a kávézók nem voltak soha részei az én világomnak. Persze volt, ami itt is gördülékenyen ment, mint például a villanybojlerek beszerzése és üzembe helyezése. Komoly villanybojler felszerelés vásárlást ejtettem meg, hogy ne okozzon gondot majd a meleg víz kérdése. Hiszen két nagyméretű illemhelyiséget rendeztem be a kávézóba, mivel nem csak a kávézó vendégeit szerettem volna itt fogadni, hanem azokat, az autójuk elkészülésére váró személyeket is, akik nem ültek be semmit fogyasztani. Valamint ugyanebben az épülete helyeztem el a mosdót a munkásoknak is, egyet a földszintre, és egyet az emeletre (ide plusz egy tusolót is), ahova az irodákat képzeltem el. És akkor még ott volt a kávézóhoz tartozó kagyló is, ami mosogatáshoz és hasonlókhoz szükségeltetik.

Na de mitől is volt ilyen gördülékeny az egész? Apukám ajánlotta, nem is tudom hol hallott róla a villanybijlerbolt.hu oldalt, ami egy igazi telitalálat. Nagyon nagy választék van mindenféle bojlermárkából náluk. Esetemben alap volt, hogy a Hajdút választom, és szerencsémre a márkán belül, a termékeikből is bőven lehetett szemezgetni.

Végül is egy Hajdu ZV200 ErP vízszintes elhelyezésű bojler mellett döntöttem, amivel egy csapásra letudhattam az összes felsorolt problémát. Így egyetlen készülékkel oldottam meg a hét kagylót (egy emelet és egy földszint személyzeti, kettő-kettő földszint a vendégeknek és még egy a bárpulton belül) valamint az egyetlen tusolórózsa vízellátását. A bojlert az emeletre helyeztettem el, a fürdő melletti kis részben, a földre helyezve. Úgy gondoltam, hogy így a legkönnyebb megoldani azt, hogy minél rövidebb slagokkal érjen el mindenhova a víz belőle.

A bojler egyébként, mérete ellenére nagyon szép. Mármint nekem tetszik a burkolata, ami magas fényű, fehér porlakkal ellátott acéllemez. El tudjátok képzelni, hogy mekkora egy ilyen, kétszáz liter vizet tárolni tudó bojler? Vásároltam hozzá ingyenes kiszállítást és beszerelést is, és amikor megérkeztek a bojlerrel a szerelők, nem jött, hogy elhiggyem, hogy mekkora a bojler. Pedig előtte leellenőriztem a centissel a méreteket, hogy el fog-e férni oda, ahova terveztem, a fürdőszoba melletti kis részbe. Az embereim, akik az autómosót építették, ők intézték el nekem azt, hogy mindenhova eljusson a víz a bojlerből, mivel ez nem volt része a szolgáltatásnak, de minden más igen: azaz, nemcsak, hogy kihozták és oda szerelték a földre, ahova kértem, de üzembe is helyezték a gépet. Merthogy egy ilyet akárki csak nem indíthat be, papírja kell legyen róla.

És mindezt néhány óra alatt lerendezték, és még jó tanácsokkal is elláttak. Azon kívül, hogy ajánlották a rendszeres karbantartást, azt is mondták, hogy tartsam hatvan fokon a melegséget, mivel célszerűbb energiatakarékosság szempontjából, valamint kevésbé vízkövesedik így a készülék. Igazából nincs is szükségem 80 fokos vízre, úgyhogy ezt elfogadtam és a forgatógombon beállítottam a kívánt hőmérsékletet. És erre a monstrumra kaptam hét év gyári garanciát, valamint a részegységeire két évet. Azóta már évek óta üzemel, de még nem volt vele semmilyen gondom.

Na de azt nem is mondtam még el, hogy miközben a Hajdu bojlereket nézegettem, eldöntöttem, hogy a műhelybe is feltétlenül be fogom vezetni a vizet, legalább két helyre. Úgyhogy oda is vásároltam két kisebb, tíz literes tartályú bojlert, melyeket a műhely két különböző pontján szereltettem fel. Ez a típusú kis bojler csak egyetlen csaptelep ellátására alkalmas, de nekem pontosan ilyenre volt szükségem ebben az esetben, mivel a műhely gigászi mérete miatt nem érte volna meg egy nagyobb bojlerből slagon átvezetni a meleg vizet az épület másik felébe.

Az autószerelő- és karbantartó komplexumom azonnal nagy sikerű lett és azóta is üzemel, úgy, hogy a meleg vízzel még soha nem volt gondom. Ennek kifejezetten örülök. Úgy érzem, hogy jócskán megdolgoztam mindezért és megérdemlem, amim van. Lassan pedig az adósságomat is vissza fizetem a banknak.