Amióta a mi házunkon napelem van, a környéken is egyre több van belőlük

Korábban arról már meséltem, hogy hogyan került napelem rendszer a mi házunkra. Nos, akkor azt nem meséltem el, hogy a miénk volt az első ház a környéken, amire napelem került. Bizony, úttörők lettünk. Persze nem ez volt a célunk vele, de érdekes volt rádöbbenni arra, hogy mi voltunk az első család, akik ebbe bele mertek vágni. Nem mintha akkora bátorság kellene ehhez, hiszen jól bevált technológiáról van szó, arról nem is beszélve, hogy apukám nagyon alaposan utána olvasott a témának, így aztán pontosan tudta, hogy mit várhatunk a napelemektől.

napelem

Már másfél éve vagyunk napelemes rendszer boldog tulajdonosai és azóta egy percig sem fordult meg senki fejében, hogy ez rossz ötlet lett volna. Sőt, éppen az ellenkezője. Mindenki nagyon örül a napelemeknek, hiszen a villanyszámlánk szinte a nullával egyenlő, arról nem is beszélve, hogy nagyon menőn néz ki a ház a napelemekkel. Mondjuk nekem eddig is tetszett a ház külseje, de a panelektől még stílusosabban néz ki. Nem mintha ez lenne a rendszer lényege, de végül is ez sem egy elhanyagolható szempont.

Érdekes módon azonban nem is az volt a legérdekesebb az utóbbi másfél évben, hogy megtapasztalhattuk a saját bőrünkön is a napelemek pozitív hatásait, hanem az, hogy amióta fenn vannak a panelek a tetőn, egy csomó ismeretlen ember becsöngetett hozzánk hétvégente, hogy a nepelemeinkről kérdezősködjön. Szerintem apunak eszébe sem jutott, hogy mekkora kuriózum lesz ez a környéken, arról nem is beszélve, hogy erről idegenekkel fog beszélgetni a saját házában. De mivel anyu és apu igazi csupa szív emberek, így aztán őket ez nem zavarta. Inez és én kicsit furcsán éreztük magunkat olyankor, amikor kijöttünk a szobánkból és idegenekbe botlottunk a nappaliban, de végül is nem hozzánk jöttek, szóval annyira nem volt zavaró. És persze nem jöttek olyan sokan, talán össz-visz nyolc olyan ember jött érdeklődni, akiket nem ismertünk.

Az idegeneken kívül persze a közeli szomszédjaink is kíváncsiak voltak a napelemekre, de mivel velük amúgy is gyakori beszélő viszonyban vagyunk, az nem volt meglepő, hogy erről is kérdezgették anyuékat. Ami viszont meglepett, az az volt, hogy nagyjából fél, vagy inkább egy éven belül a környéken egyre több ház tetején fedeztem fel vadonatúj napelemeket. Úgy tűnik apu és anyu annyira áradoztak a rendszer pozitívumairól, hogy mások is meglátták benne a fantáziát. Azt persze nem követtem nyomon, hogy csak azok az emberek csináltattak-e napelemes rendszert akik jártak is nálunk, vagy olyanok is, akik nem, de az tagadhatatlan, hogy a környékünkön egyre népszerűbb ez a környezetbarát energiaforrás.

Lehet, hogy sokan morognának amiatt, hogy a szomszédjaik „utánozzák” őket, nekünk azonban egyáltalán nem okoz ez problémát. Apu még külön örül is, hogy egy ilyen jó dologra ösztönöztünk másokat, még ha nem is ez volt vele a célunk. Szerintem is jó dolog az, hogy egyre több ember teszi le a voksát a megújuló energiák mellett, legyen az napelem, vagy éppen valami más. És végül is valamilyen szinten érthető is, hogy a legtöbb ember csak akkor mer belevágni ilyesmibe, miután már beszélt egy olyan családdal, akik megtapasztalták ennek az előnyeit, és adott esetben az esetleges hátrányait is. Bár tudtommal a mi napelemes rendszerünknek nincs hátránya, de mivel minden ház körüli dolgot apu intéz, annyira nem is látok bele. Laikusként viszont úgy tűnik, hogy tényleg semmilyen hátránya nincs.

Ha jól számolom, akkor a miénken kívül egyelőre hét másik házon van napelemes rendszer. Majd pár hónap múlva teszek egy kört, és akkor is megszámolom, hogy nőtt-e a napelemek száma. Szerintem egyébként igen, hiszen tényleg egyre népszerűbbek, nem csak a mi környékünkön, hanem az egész országban, sőt, az egész világon egyaránt. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jutunk el arra a pontra, hogy a világ összes épületén napelemek lesznek. Ki tudja, talán már pár évtizeden belül ez meg is történhet.