Ami az autószerelőnek kínos, arra is van ellenszer

Van, hogy olykor az embernek kellemetlen dolgokról is kell beszélni, mert attól még, hogy nem mindennapi téma, ugyanúgy létezik. Gondolom, mindenkinek volt már olyan betegsége, amit legszívesebben örökké eltitkolna, de attól még másnak segíthet, hogy hogyan kezelte anno. Ilyen betegség a körömgomba is, amit most azért szeretnék egy kicsit jobban kivesézni, mert legutóbb, amikor az autószerelőmnél jártam, valahogy csak-csak szóba került. Tulajdonképpen az volt a feltűnő, hogy állandóan izeg-mozog és nem tud rendesen megállni a lábán. Óvatosan rá is kérdeztem, hogy mi a baj, ő pedig elárulta, hogy nagyon viszket a lába, mert kiújult a köröm- és lábgombája, amelynek az az oka, hogy a munkában mindig ugyanaz a bakancs van rajta, nem szellőzik, de nem tud mit csinálni, az előírás miatt kötelező hordania. Kicsit sajnáltam, hogy ezzel kell minden munkanapján megküzdenie, ráadásul azt is elárulta – nagyon elszomorodva -, hogy a felesége is kicsit eltávolodott tőle emiatt, pedig úgy érzi, hogy nem tehet róla.

Legalább tehet ellene, mondtam és rögtön rákerestem neki a Kitonail nevű körömgomba elleni szerre, amit meg is mutattam neki, hogy a prevenció patika honlapján könnyedén megrendelheti, ki is fogják hozni a szervizbe 1-2 munkanapon belül. Persze, ha ezt kicsit kínosnak érzi a kollégák előtt, akkor elmehet egy átvevő pontra is, ahol kézhez kapja a terméket sorban állás nélkül. Kissé értetlenül nézte a Kitonail leírását, mert még nem találkozott ilyennel, úgyhogy közösen átnéztük, hogy miként kell alkalmazni és mennyi ideig javallott. A leírásból kiderült, hogy ez olyan, mint egy körömlakk, csak természetesen színtelen, amit a kezelt felületre kell kenni, mindaddig, amíg a fertőzött rész le nem nő, és a panaszok teljesen meg nem szűnnek. Amikor ahhoz a részhez értem, hogy a kezelés ideje alatt ne használjunk más kozmetikai lakkot, viccesen megjegyezte, hogy akkor erre az időre nem tervez pedikűröshöz menni.

Mivel ezek után megkaptam a teljes bizalmát, megkért, hogy segítsek neki a rendelésben, ugyanis ő alig ért ezekhez. Azt is a lelkemre kötötte, hogy ne a szervizbe rendeljük, mert tényleg cikiznék vele a kollégák, úgyhogy megnéztük a lehetséges átvevő pontokat. Találtunk is egy GLS csomagátvevő helyet, ami viszonylag közel volt a műhelyhez, oda gyorsan ki tud ugrani napközben. Miután elindítottuk a rendelést, eszébe jutott, hogy ha ennyi mindent lehet rendelni ezen az oldalon, akkor ő szeretne mást is, a felesége amúgy is folyton arról panaszkodik, hogy fáj a feje és nagyon fáradt. Erre is tudtam ajánlani gyógyszert: fejfájáscsillapítót, meg egy hosszú hatású vitamin készítményt, amit ugyanoda rendeltünk meg.  Persze, nem elfelejtendő, hogy elsősorban a Kitonail kell, mert a körömgomba amúgy is egy elnyúló fertőzés, amit érdemes azonnal elkezdeni kezelni, különben nagyon nehezen múlik el. Azt is javasoltam a szerelőmnek, hogy próbálja meg lecserélni a cipőjét, mert egy valódi fertőzési gócpont lesz, és újra, meg újra felül fog fertőződni, ha továbbra is azt hordja.

Ekkor jött oda az egyik kolléga egy szakmai kérdéssel, akin észrevettem, hogy ugyanúgy ficereg, mint az én szerelőm. Óvatosan, de nála is rákérdeztem, hogy csak nem viszket a lába, vagy esetleg nyomja a cipő. Mondta, hogy nem nyomja, viszket és legszívesebben messze hajítaná a munkás cipőjét, mert biztos benne, hogy van abban valami, ami ezt okozza. Ezen felbátorodott az én autószerelőm, és elárulta, hogy neki is vannak ilyen panaszai, de ő tudja, hogy ezt körömgomba okozza, de általam talált megoldást, úgyhogy ő is ajánlaná. Neki is meg kellett mutatnom a patika honlapját, a Kitonailt, és a rendelés menetét, így már két ember is nagyon hálás volt nekem aznap. Ezek után ingyen végezték a karbantartást, szóval három boldog ember távozott aznap a szervizből.

Ha pedig nagyon szeretnénk levonni valamilyen következtetést, akkor az az legyen, hogy nem szabad kínosnak érezni, ha olyan kellemetlen panaszunk van, amiről nehéz beszélni.