A SsangYong Tivoli már teljességgel európai piacra is készült gépkocsi lett. Objektíve kellemes a külleme, praktikusnak praktikus és uniszex a megjelenés összessége. Léteznek olyan autók, melyeket a gyártók kifejezetten az egyik nem számára készítenek méretükből vagy a belső tér kialakításából fakadóan. Ezek a modellek gyakorta rövid ideig tartják fenn az érdeklődést, hiszen a potenciális vásárlók zömét nem tudják megnyerni maguk számára. A SsangYong Tivoli nem ilyen modell, hiszen mindkét nem számára bátran és büszkén használható modellt sikerült megalkotnia a gyártónak. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy európai szem számára sem találunk semmi kivetnivalót. A küllem egyediségét a erősítik az optikailag tuningolt, robosztusabb kerékjárati ívek és a kellően ívelt szélvédő is.

ssangyong-tivoli

A Tivoli hatgangos váltót kapott, sőt, a fedélzeti számítógép jelzi, és a megfelelő időben jelzi, hogy mikor szükséges az optimális üzemanyag-fogyasztás érdekében egy sebességi fokozattal feljebb vagy lejjebb kapcsolnunk.

A beltérben az autós újságírók megnyugvással kopogtathatják a műszerfalat, puha és minőségi anyagokat fognak találni. Érdekes ez a műszerfal vizsgálat. Minden új autó átesik a műszerfal kopogtatási próbán, s megnyugvással vagy felháborodva nyugtázzuk, hogy kemény, kopogós, bóvli vagy minőségi, puha anyagokkal találkozunk-e. Azután nagyjából az életben soha többször nem nézzük meg, hogy kopog-e az a bizonyos műszerfal borítás. Az autó műszaki tartalmán ez nem változtat. Koreában azonban erre most adtak, sőt, a kárpitozás is légáteresztő textil felhasználásával készült.

ssangyong

A Tivoli kívül-belül szép, ezt szinte bármely sajtófotó igazolni tudja. Ha van szerencsénk kipróbálni, a kategóriájának egyik legjobb modelljében ülhetünk, mely küllemét és belterét tekintve is megállja a helyét az erős konkurens, úgynevezett “közép-SUV” mezőnyben. Van néhány ismertető jegye, melyről hajlamosak vagyunk egy-egy konkurens márka konkurens modelljére gondolni, de csak egy pillanatig. Az összkép egyedi és a szemnek tetsző – nézze azt akár férfi vagy akár nő.

2015-12-18 SsangYong

A Peugeot egy francia autógyártó cég, a PSA Peugeot Citroen tagja. Már több mint 200 éve az innováció és a változatosság szimbóluma az autóiparban.

A két testvér Jean-Pierre és Jean-Frédéric Peugeot, Armand Peugeot irányításával 1886-ban kerékpárgyártásba kezdett. 4 sikeres év után azonban megújították kínálatukat, így az 1889-es Párizsi Világkiállításon egy egyedi gőzmotoros, kétszemélyes triciklit (Serpollet) mutattak be. 1890-ben pedig már az első négykerekű Peugeot is elkészült. Ez volt a Type 2, amely már nem gőzzel, hanem gázolajjal működött. 10 évvel később már éves szinten 500 darab Peugeot készült a Lille-ben alapított üzemben.

peugeot-m
Peugeot Type 2

Mindeközben a a Peugeot testvérek fiai is autógyártásba kezdtek. Náluk jelent meg elsőként a híres embléma, a Peugeot-oroszlán. 1913 egyesítették a cégeket, így sikerült elérniük, hogy Franciaországban minden második megvásárolt autó egy Peugeot modell volt. A termelés 1923-ban, tehát 10 év elteltével haladta meg először a 10 000 darabot.

Azonban az első sorozatgyártott modellre még 6 évet várni kellett, ekkor ért véget a márka manufaktúra, és ekkor jelent meg a Peugeot 201. Ezzel a típussal indították útjára a Peugeot modellek háromjegyű számozását, amelyben a modellcsaládot jelölő szám és a sorozatszám egy nullát fog közre.

peugeot2-m
Peugeot 201

A különleges modelleket a mai napig különleges számozással látják el. Ezeknél ugyanis az egy nulla helyett kettőt fognak közre a különböző számok. Az első ilyen a Peugeot 1007 volt, majd ezt követte a 4007 szabadidős autó, a 3008 crossover és az 5008 egyterű. A három- vagy négyjegyű számot viselő modellek kínálata 2012-ben tovább bővült, mikor két hibridautót (az 508 RXH és a 3008 HYbrid4) fejlesztettek ki.

De térjünk vissza még két népszerű modellhez:
A Peugeot 403 létrehozásával kezdődött el a Peugeot és a Pininfarina együttműködése. Ez azt eredményezte, hogy 1967-ben a Peugeot felvásárolta a Citroen részvényeinek 90%-át, és megalakult a PSA Peugeot-Citroen holding.

A másik említésre méltó autómodelljük a Peugeot 206, mely komoly változást hozott a vállalat életébe. Ez ugyanis olyan népszerűvé vált, hogy több mint hat és félmillió példány készült belőle. Ez a siker pedig a brazíliai új üzem létrehozását alapozta meg.

A rengeteg újítás és plusz szolgáltatás szinte a márka védjegyévé vált. Nem csoda, hogy hazánkban is olyan népszerűek ezek a francia járművek. Az autókon kívül akár eredeti Peugeot gyári alkatrészekhez is hozzá tud jutni itthon bárki.

peugeot3-m
Peugeot 403


Peugeot 206

+Érdekesség
Autókon, motorkerékpárokon és bicikliken kívül a Peugeot család többek között szalagfűrészeket, rugókat, szoknyaabroncsokat, esernyő-alkatrészeket is gyártott. 1840-től pedig visszavonhatatlanul beírták magukat a gasztrotörténelembe is, hiszen ők fejlesztették ki a nagy sikerű borsörlőt is.

peugeot5-m

2015-05-30 Peugeot

Mini One

A legtöbb gondot a Mini One-nál az okozza, ha kiszállunk, olyankor ugyanis mindenkinek külön-külön jelezni kell – mégpedig lehetőleg szerényen, de egyértelműen –, hogy bizony, úgy ám, az a kis csodajószág ott a járda mellett a miénk. És ezt – tapasztalatból mondom – nem könnyű technikásan csinálni. Sokat segít, ha mondjuk az ember egy Mini One feliratú pólót visel, esetleg hozzá illő baseballsapkával vagy reklámszatyorral, és permanens szerény és joviális mosollyal egyfolytában bólogat. Akkor sem lesz feltűnőbb, mint ez a macskaszerű kis géplény.

A Mini ugyanis csajozós autó, tapad rá a szem, jönnek rá a nők, még a legfapadosabb változat is extravagáns. A fapad persze itt eleve inkább fafotel: alapban jönnek olyasmik, mint az ABS, az elektrohidraulikus rásegítéses szervokormány, a dinamikus kódú indításgátló, s a többi.

De ne ragadjunk le a száraz részleteknél, haladjunk inkább tovább azon a jóval kellemesebb vonalon, hogy a kis tettestársunk hogyan erősíti az esélyeinket hölgyválasznál, és mi történhet azután.

Sportpálya, szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, irodaház vagy a BKV Akácfa utcai büntetéslerovó tárnája előtt leparkolva biztosak lehetünk, hogy cimboránk macska- vagy inkább kölyöktigrisjellege kis kanyart tétet felénk a felsorolt helyekről kilépőkkel – férfiakkal, nőkkel egyaránt. A Mini hangja a motor indítás utáni felpörgésekor egyébként tényleg kifejezetten hím cica vagy kistigris finom nyávogására emlékeztet – ezt általában szeretik a hölgyek. A gyakorlatilag tökéletes hangszigetelés miatt viszont odabent még a kifejezetten magas fordulatszámnál is csak dorombolást hallani – ezt is szeretni szokták. Olyannyira sikerült kizárni a motorhangot, hogy amikor a kocsit a tesztelésre kihoztam a telepről, meglepve vettem észre, hogy 115 lóerővel való, kétMACHos kilövés után a Könyves Kálmán körúton mindenki mellett elsuhanok – kettesben. Miután a kormánynál – sportos autó lévén – a fordulatszámmérőt látni nagytotálban, oldalra-középre pillantottam a nagytányér méretű sebességmérőre, és csekkoltam, hogy ja, hát nyolcvanöttel megyek … kettesben. Vagyis egyedül, de szép kilátásokkal. És a kettesben-nyolcvanötnél is csak 6000 környékén volt az 1598 köbcentis motor fordulatszáma.

Ami Mini, az nem biztos, hogy kicsi. A kocsi belső teréről az elöl ülőknek mindenképpen az a benyomásuk, hogy tágas. A gondok csak akkor kezdődnek, ha nagyon bejön a nőzős projekt, és mondjuk két, ne adj’ isten, három hosszú lábú asszony szédül be mellénk, illetve mögénk. Sokkal jobban járunk, ha egy hosszú combú lány jön össze – ő kerül mellénk –, és mondjuk két vékony, rövid lábú – ők férnek el hátra (felsőtestben persze nincs limit).
Vagy egy hosszú lábú keresztben… vagy kettő egymáson… vagy törökülésben. Kétgyerekes (max. 8. osztály) anyát is nyugodt szívvel befogadhatunk a kis gördülő luxusszobába, akkor is, ha a gyermekekkel együtt indult el a további életét meghatározó sétára vagy vásárlásra.
A kis lurkók kifejezetten imádni fogják az előredönthető ülést. És azt is, hogy láthatóan a kocsi belsejének – és külsejének – minden részletével pontosan annyi időt töltöttek el a hajdani mini újratervezői, amennyi ahhoz kellett, hogy minden íze egyedi, barátságos és harmonizáló legyen.

Kedves gesztus, hogy szinte az összes kezelőszervet, olyanokat, mint az ablakemelők, kipörgésgátlók, ködfényszóró és így tovább, egy konzolon helyezték el, és olyan, könnyen kezelhető kapcsoló formát adtak nekik, amilyeneket a pilótafülkékben látni. Az utasoldali légzsák egy kicsit megtévesztő: a dizájn miatt kivétel nélkül minden utasom megpróbálta kinyitni a fedelét, mert azt hitte, hogy az a kesztyűtartó, még azok is, akik tisztában vannak az angol airbag szó jelentésével. Légzsákból alapban van vezető- és utasoldali, elöl és oldalt is.

A Mini One sportos autó, és mint ilyent, alacsonyra építették. Ennek köszönhetően, valamint a kipörgésgátlónak (ASC), az elektronikus kanyarstabilizátornak (CBC), hihetetlenül stabil. Szinte lehetetlen úgy kanyarodni, hogy akár csak megbillenjen. Sportosságához tartozik az is, hogy a rugózása viszonylag kemény.
A belső hűtésű első tárcsafékek és a sima hátsó tárcsafékek az elektromos fékerő-szabályozással kombinálva az autós társak számára is meglepően rövid fékúton állítják meg a bivalyerős Minit teljes biztonsággal.

A kocsi sportossága és belső kényelme csak annyiban megtévesztő, hogy az ember azt hinné, egyetlen lendülettel végigszaladhat vele a Párizs-Dakaron. Ennek főként az a gátja, hogy a csomagtartóba alig fér be több, mint a vezető és a mitfahrer neszesszere.
A többihez tetőcsomagtartó vagy utánfutó kell. Kisebb távon tehát jobbak az esélyek. Már ha társkereső sikerünk tárgya nem akar sok fürdőruhát bepakolni egy nyavalyás kis kéthetes tengerparti pihenéshez. Apropó, távolság: a törpe erőmű fogyasztása sem mondható eltúlzottnak. Városban, kifejezetten pörgős vezetésnél is sikerült a gyárilag megadott 8,7-10,9 literen belül maradni. Országúton 5,2-5,9 litert ír a katalógus, ami jó közelítéssel szintén tartható.

A csend vagy a hifi minőségű zene mellett a kezelőszervek és belső lámpák barátságos fénye is emeli utas és sofőr komfortérzetét. Kifejezetten hátráltatja a társkeresési folyamat második szakaszát ugyanakkor a Mininek az az adottsága, hogy a vezető könnyen belefeledkezik, és esetleg nem akar kiszállni. Persze, ha az utas sem akar, az más…

2014-04-14 Mini

AMG Vision Gran Turismo 2013

2013-11-18 Mercedes

2013-11-01 F1, Renault

2012-05-17 Egyéb, Video

2012-05-16 Lamborghini

Nissan 370z

2012-05-16 Nissan

SLS 63 AMG

2012-05-16 Mercedes

Chevrolet Camaro

2012-05-16 Chevrolet

12
1 2